Utmattningssyndrom är en konsekvens av långvarig, ohälsosam stress. Det finns en del varningssignaler som indikerar att man befinner sig i ohälsosam stress och det är viktigt att ta dessa signaler på allvar så att man kan bromsa i tid.
Tre faser
Utmattningssyndrom har tre olika faser; prodromalfasen, den akuta fasen och återhämtningsfasen. För att förstå när och varför varningssignalerna uppstår kan det först vara bra att förstå dessa tre faserna, så här följer en beskrivning av dem.
Prodromalfasen
I denna fas fungerar man fortfarande i sin vardag, men man kan ha fysiska och psykiska symptom som tyder på att man befinner sig i ohälsosam stress. Många människor upplever denna typ av symptom på stress någon gång i sitt liv. För de flesta går detta över av sig själv, men om man ignorerar symptomen för länge finns en risk att man går in i den akuta fasen, d.v.s. att man drabbas av utmattningssyndrom.
Akuta fasen
Den akuta fasen kommer oftast snabbt och plötsligt (det är därför det kallas “att gå in i väggen”). I den akuta fasen kan det vara så att man inte klarar av någonting och man kan också plötsligt få drastiska symptom. Det är vanligt att man bara sover och inte orkar gå upp ur sängen.
Här kan man ha svårt att komma ihåg saker, svårt att fokusera och få saker gjorda. Man kan bli väldigt ljud- och ljuskänslig, lättirriterad, känslomässigt labil osv. Det är liknande symptom som i prodromalfasen, men symptomen kan vara fler och starkare. Den som drabbas av detta har ofta känslan av att det bara tar stopp.
Återhämtningsfasen
Den tredje fasen kallas för återhämtningsfasen. Det är där man börjar komma på fötter igen, men det kan fortfarande vara så att man är väldigt trött och stresskänslig. De fysiska och psykiska symptomen från de andra faserna kan hänga kvar över tid. Vissa symtom kan försvinna ganska snabbt och det är möjligt att börja fungera i vardagen igen.
Varningssignaler på ohälsosam stress
Det finns många olika varningssignaler på ohälsosam stress. Det är individuellt vilka signaler man upplever och hur kraftiga de är. De varningssignaler som jag listar här är exempel på signaler som kan börja uppstå i prodromalfasen, men det är viktigt att komma ihåg att stress även kan yttra sig på andra sätt.
Sömnstöringar
Man känner en fysisk trötthet som inte går att vila bort. Man kan ha svårt att somna på kvällarna, vaknar på nätterna och/eller vaknar väldigt tidigt på morgonen. Hur man än gör lyckas man inte få den djupsömn man behöver.
Kognitiva förändringar
De kognitiva förmågor kan försämras. Man kan exempelvis få svårt att koncentrera dig eller få problem med minnet. Det kan också vara svårare att lösa problem eller fatta beslut. Detta kan göra att det tar längre tid för dig att utföra vissa uppgifter i vardagen.
Känsloreaktioner
Man kan vara lättirriterad, ha nära till gråt eller känna sig allmänt nedstämd. Man kan också känna dig orolig, ha ångest och tankar som ständigt snurrar utan att det går att få stopp på dem. Man kan ha en känsla av att vara känslomässigt dränerad.
Fysiska symptom
Fysiska symptom kan komma smygande över tid och variera mellan olika personer. Det är vanligt med huvudvärk, ont i kroppen, yrsel, stela axlar och nacke, hjärtklappning och/eller problem med magen. När man har fysiska symptom som kommer och går kan det var ett tecken på ohälsosam stress.
Förändringar i det sociala livet
Man väljer bort fritidsaktiviteter och nöjen samt att träffa familj och vänner. Man tappar lusten och intresset för dina relationer och även sexlusten. Samtidigt kanske man också väljer bort vila och återhämtning trots att man vet att det är bra.
Svårt att hantera krav och press
Man kan ha en känsla av att inte räcka till och att andra kräver för mycket av en. Man upplever mycket press både på arbetet och i sina relationer och får allt svårare att hantera det.
Ständig trötthet och sämre återhämtningsförmåga
Man har svårt att återhämta dig hur mycket du än vilar. Man kan bli orimligt trött och orkeslös bara av att utföra vardagliga sysslor. Det kommer ofta med en känsla av att vara ständigt trött och slut.
Ökad känslighet mot sinnesintryck
Man kan bli extra känslig för ljud och ljus och kan uppleva vissa situationer som störande eller obehagliga. Det kan också vara svårare att vistas i vissa miljöer, t.ex. offentliga platser med många sinnesintryck.
Ökad känslighet för infektioner
Stress kan påverka immunförsvaret så att man blir känsligare för infektioner. Det är vanligt att man blir förkyld oftare eller får andra infektioner. På lång sikt kan det också innebära att man blir mer sårbar även för kroniska infektioner och sjukdomar. Dessutom riskerar befintliga sjukdomstillstånd att förvärras om man är stressad under lång tid.
Vad kan man göra om man upplever varningssignaler på ohälsosam stress?
När stressen blir ohälsosam är det viktigt att agera i tid. Det är alltid essentiellt att lyssna på sin kropp och de signaler den skickar ut. Man kan jämföra kroppen med en vän som säger ifrån när man går över dens gränser. Om man fortsätter att gå över vännens gränser kommer den att säga ifrån mer ordentligt och om man, trots detta, fortsätter att ignorerar vännen kommer den till slut att börja skrika. Till slut är vännen så pass missnöjd att den vrålar för full hals, allt för att få en att sluta med sitt beteende. På samma sätt så är kroppen en vän som bara vill bli lyssnad på.
När man är stressad och ignorerar sin kropp under en lång tid kommer den att signalera. Som jag nämner längre upp i inlägget kommer detta att ske redan i prodromalfasen, vilket är bra, för då går det också att bromsa innan man når den akuta fasen. Kom ihåg att den akuta fasen kan komma väldigt plötsligt, så det är inte en bra lösning att fortsätta lite till och hoppas på att det ska hålla.
Återhämtningsterapi vid stress och utmattning
Ofta finns det saker man kan göra åt sin situation, men stressen gör att det blir svårt att se lösningar. Om man är väldigt stressad och märker av varningssignaler är det bättre att söka hjälp på en gång istället för att vänta. Här kan du läsa mer om hur jag kan hjälpa dig.
Kom ihåg, kroppen är din vän och den vill bara att du lyssnar på den.