
Det finns en hel del myter om utmattning. Som utmattad kan det vara frustrerande att behöva förklara hur det egentligen ligger till och många känner att de inte får förståelse från omgivningen. Det är vanligt att utmattningssyndrom förväxlas med psykisk ohälsa eller ”vanlig trötthet”, men i själva verket är det en egen diagnos som bör tas på allvar.
Det är viktigt att prata om och slå hål på dessa myter, inte minst för att arbetsplatser och chefer ska få ökad förståelse för personer som befinner sig i utmattning.
7 vanliga myter om utmattning
1. Det drabbar bara känsliga personer
Vem som helst kan bli drabbad eftersom det finns många olika orsaker till utmattning.
2. Efter lite vila kan man återgå till sitt vanliga liv
Det tar tid att återhämta sig efter utmattning och man kan inte vila sig frisk. För att förebygga att bli utmattad igen är det sällan bra att återgå till sitt vanliga liv.
3. Man kan inte kontrollera stress
Man kan inte kontrollera allt som händer i livet, men man kan lära sig att hantera sin stress med hjälp av olika verktyg. Ibland kan det vara nödvändigt att ändra på saker i sitt liv för att få en mer balanserad tillvaro.
4. Det är samma sak som depression
Det är helt olika saker med olika symptom, men depression kan förekomma när man lider av utmattning.
5. Stress är farligt
All stress i sig är inte farligt, så det är viktigt att skilja på positiv och negativ stress. Med all stress handlar det dessutom om hur man återhämtar sig efteråt, så man skulle kunna säga att det är bristen på återhämtning som är farlig.
6. Antidepressiva hjälper
Ibland kan antidepressiva läkemedel vara nödvändiga, men det kommer inte att få bort stressen eller skapa den återhämtning som krävs efter utmattning.
7. Det är personens eget fel
Att återhämta sig efter utmattning kan innebära att man måste bryta vissa mönster, men det betyder inte att det är personens fel. Det kan finnas flera bidragande orsaker till utmattning och det är viktigt att se både arbetsplatsernas och samhälles ansvar i detta.
Alla kommentarer
Eva
Hej, har du tagit antidepressiva tabletter? Hur länge isåfall? Är i val och kval om jag ska börja, har fått utskrivet men ej börjat. Har hört så mycket om att bli beroende, bli sämre och bara elände angående detta. Jag är utmattad sen -19-, därefter drabbats av stor sorg(dödsfall) och nu depression! Känns som jag trampar i lera.
josefin
EvaHej Eva!
Jag har ingen personlig erfarenhet av antidepressiva tabletter, så det är svårt att ge råd om det. Min åsikt generellt är att det ibland kan göra nytta om man verkligen behöver det, men det är viktigt att du känner efter vad som känns rätt för dig. Hoppas du kommer fram till något som känns bra!
Pia Löfman
EvaHej
Jag har en utmattning sen 1 år tillbaka och det börjar gå åt rätt håll nu, kanske tack vare min antidepressiva medicin som är mot utmattning. Den heter Duloxetine och för mig räcker det med startdosen 30 mg (låg dos).
Jag mådde bättre redan efter någon vecka, hade varit emot medicin i 1 år.
Jag räknar med att äta den i minst ett halvår i alla fall. När man sätter ut den trappar man ner. Lycka till!